Wat is Tiffany?

 

De term Tiffany is afkomstig van de naam van een Amerikaanse glasfabrikant. Louis Comfort Tiffany was een Amerikaanse kunstenaar en ontwerper. Hij is met name bekend door zijn gebrandschilderd glas en zijn lampen in art-nouveau- en art-Deco stijlWikipedia  Hij ontwikkelde een techniek om verschillende soorten glas samen te laten versmelten, waardoor er glas met verschillende kleuren ontstond. Het Favriele glass.

 

Ook ontwikkelde hij de koperfolie techniek. Door het omwikkelen van het glas met koperfolie maakte hij het mogelijk om de verschillende stukjes glas aan elkaar te solderen. Op deze manier ontstonden er lampen die zeer geliefd werden bij verzamelaars. Zo ontstonden de wereldberoemde Tiffany lampen met verschillende patronen die over de hele wereld zeer waardevol zijn.

 

Met de  koperfolietechniek is het mogelijk om fijner werken dan met glas in lood. Hierdoor ontstaan veel meer mogelijkheden. Ook is het mogelijk om de twee technieken te combineren. Met de Tiffany techniek  is van alles te maken. Van lamp en raamhanger tot doosjes, boxjes en kaarsen-houders. 

Ook kan een plaatje of een mooie foto tegenwoordig in gescand worden en geschikt gemaakt om daar met de Tiffany techniek een leuke afbeelding te maken.

 

Uitleg benodigdheden:

 

Glas:

Er zijn veel verschillende soorten glas die gebruikt kunnen worden voor de Tiffany techniek. Iedere fabriek maak glas met eigen specifieke eigenschappen. Een aantal fabrieken zijn:

 

 

Uroboros: Dit glas kenmerkt zich door de rijke kleuren en prachtige structuren. De Glasplaten komen uit een Amerikaanse fabriek en zijn heel divers van kleur en structuur. 

 

Kathedraal Mystic: Komt uit de Amerikaanse Wismach fabriek en wordt vaak gebruikt om oude glas in lood panelen te restaureren.

 

Spectrumglas: Amerikaanse glasfabriek waar verschillende glassoorten vandaan komen. De fabriek is in 2018 ontmanteld en opnieuw opgebouwd in Mexico. Ze gaan door met de  nieuwe naam Oceanside 

 

Lamberts glas: De fabriek staat in Waldsassen in Duitsland ook hier worden verschillende glassoorten geproduceerd.

 

 

Verschillende glassoorten zijn bijvoorbeeld

Waterglas,

Mysticglas

Rough rolled glas

Kathedraalglas

Artiqueglas

Barokglas

Opaalglas

Mond geblazen antiekglas

Blank las

Float glas

Butzenglas: Glasschijven die al in de 14e eeuw werden gebruikt om ramen mee te vervaardigen. Tegenwoordig ook in vele kleuren verkrijgbaar

 

Verschillende van deze glassoorten worden ook gebruikt voor het vervaardigen van glas in lood ramen

 

  

Gereedschap: 

Voor het bewerken van het glas en het opbouwen van een werkstuk zijn verschillende gereedschappen nodig. Een glassnijder, breek tangetje, glasrunner, slijpmachine en een soldeerbout behoren tot de standaard uitrusting

  

Koperfolie, Tin, Patineer en Antioxidant:

Koperfolie is een koperen band voorzien van een zelfklevende laag die leverbaar is in verschillende breedtes. Wanneer het glas is gesneden en geslepen kan het in de folie gewikkeld  worden.  De folie word met een vouwbeen strak om het glas glad gewreven. De stukjes kunnen daarna aan elkaar gesoldeerd worden met behulp van soldeertin. Welke maat koperfolie je gebruikt heeft te maken met de dikte van het glas. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. 3/16 = 4,5 mm * 13/64 = 4,5 mm * 7/32 = 5,5mm * 1/4 = 6,5 mm * 5/16 = 8 mm * 3/18 =10 mm. De standaardmaat is: 7/32.

Voor transparant glas is er koperfolie met een zwarte achterkant verkrijgbaar. Dit kan gebruikt worden wanneer het werkstuk gepatineerd gaat worden.

Soldeertin voor Tiffany werk is er in twee soorten.  De tin met samenstelling 40/60. Dat wil zeggen: 40% lood en 60% tin. En de tweede soort met een samenstelling van 50/50. Ik gebruik de  40/60 samenstelling.

 

Patineer. Om het werkstuk af te maken, kan je het tin patineren. Patina is een vloeistof die een reactie aangaat met de tin en de donkere kleur aan de soldeernaden geeft.  Patina is verkrijgbaar in de kleuren zwart, licht of donker koper en brons. 

 

Na het patineren wordt het werk bespoten met antioxidant  om het tin te fixeren.